Western Banded Gecko

Western Banded este una din numeroasele specii din rasa Gecko, acestea se regăsesc în special în mediile de deşert.

Este o soparla frumoasa, delicata, cu piele translucida de culoare roz, cu dungi maronii. Are dimensiuni medii, creste pana la lungimi de 10-15 cm.

Şopârlele din specia Western Banded Gecko au un aspect foarte plăcut. Acestea au pielea translucidă de culoare roz şi dungi maronii. Dungile sunt mult mai clare la şopârlele mici iar atunci când aceasta îmbătrâneşte dungile se transformă în pete. Solzii de pe spate sunt simetrici.

Acestea îşi pot mişca pleoapele şi au pupilele verticale, aceste două caracteristici ajutând la diferenţierea şopârlelor Western Banded Gecko de restul şopârlelor care trăiesc în zonă.

Dimensiuni Gecko

Şopârlele Western Banded Gecko au dimensiuni medii de aproximativ 10-15 cm.

Răspândire şi habitat

Aceste şopârle se găsesc în special în deşerturile stâncoase sau nisipoase, în păduri de stejar sau ienupăr şi în zonele semiaride. Acestea pot fi găsite la altitudini de peste 1500 m.

Geografic vorbind, şopârlele Western Banded Gecko se pot găsi în sud-vestul Utah, în deşerturile Mojave şi Sonora, in sudul şi vestul statului Arizona şi sudul statului Nevada, în sud-estul Californiei, sud-vestul New Mexico, Baja California şi în nordul Mexicului.

Comportament

O primă caracteristică a acestor şopârle este faptul că este o specie nocturnă, caracteristică prezentă la majoritatea speciilor Gecko.

Şopârlele Western Banded Gecko evită căldura din timpul zilei, acestea se feresc de aceasta ascunzându-se sub buşteni, între stânci sau alte medii cât mai răcoroase precum viziunile săpate de rozătoare, loc de unde se hrănesc cu insecte, păianjeni etc.

O altă caracteristică prezentă la majoritatea speciilor Gecko este faptul că după napârlire şopârlele Western Banded Gecko îşi mănâncă pielea veche. Igiena este foarte importantă pentru această specie, astfel după ce mănâncă acestea „se spală” pe faţă cu ajutorul limbii.

Ca metodă de apărare şopârlele din această specie se ridică pe picioarele din spate iar atunci când sunt capturate emit un sunet ascuţit precum scârţâitul.

Caracteristica de regenerare a cozii este deja cunoscută la şopârlele Gecko. Acestea depozitează grăsimi în coadă fapt care le ajută să o regenereze în cazul în care se rupe sau cade.

Înmulţire

Şopârlele Western Banded Gecko se înmulţesc după ce se trezesc din hibernarea de iarnă, mai exact în lunile aprilie şi mai. Femelele din această specie depun până la 6 ouă, din luna mai până în luna septembrie, iar puii apar din iulie până în noiembrie, la doar 45 de zile dupa ce ouăle au fost depuse.