Am un catel sedentar, ce pot sa fac?!

„Cainele este singura fiinta de pe pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi.”  Tocmai din acest motiv trebuie sa oferiti  afectiune si o ingrijire  completa cainelui  dumneavoastra.

Momentul alegerii unui catel drept animal de companie presupune si constientizarea faptului ca acest demers implica o responsabilitate in plus. Pentru a va putea bucura de momente minunate impreuna este necesara o analiza detaliata a tuturor factorilor ce asigura o crestere armonioasa a cainelui. O alimentatie corecta, vaccinarea la timp precedata fiind de inregistrarea la medicul veterinar, alegerea vaselor pentru apa si hrana, a patutului, a jucariilor si a accesoriilor, sunt parte integranta a bucuriei de a avea un caine alaturi.

Orice iubitor de animale isi doreste ca prietenul sau necuvantator sa fie sanatos si sa se distreze impreuna cu el. Tocmai din acest motiv esentiala pentru sanatatea patrupedului este miscarea pentru a nu deveni un caine sedentar. Sportul fiind benefic pentru caini la fel de mult ca si pentru oameni, dupa parerea medicilor veterinari, 30 de minute de jogging dimineata sunt perfecte pentru tonusul cainelui dar si pentru al stapanului. Desi cainilor le place Frisbee-ul, acesta nu este recomandat pentru ei deoarece pot aparea accidente la coloana vertebrala. Nici urcatul sau coboratul scarilor nu sunt indicate pentru caini fiindu-le suprasolicitate soldul si coloana. Inotul este un sport recomandat pentru caini, exceptie facand bulldogul englez si cel francez. Inotul este eficient, chiar indicat pentru cainii cu boli ale aparatului locomotor, pentru cardiaci si pentru cainii cu probleme la coloana.

Pentru un caine sedentar vointa stapanului de a-l ajuta este esentiala. Plimbarile zilnice ar trebui sa constituie o obisnuinta. In cazul vremii urate, deplasarile  pot fi scurtate si completate cu joaca in casa. Jucariile speciale pentru caini pot fi un aliat in crearea atmosferei de joc si buna dispozitie. Deasemeni,  trebuie tinut cont si de tipul si cantitatea de alimente oferite cainelui sedentar. Nu lasati catelul sa manance cat doreste; stabiliti 2 sau 3 mese pe zi in care sa ii oferiti cantitatea de hrana stabilita de veterinar. Nu trebuie oferite recompense formate din hrana grasa. Mai indicate ar fi bucati de mar sau morcov, cunoscut fiind faptul ca majoritatea cateilor le adora. Deasemeni, nu obisnuiti catelul cu mancarea pe care o consumati dumneavoastra. Trebuie o atitudine ferma si constanta iar cainele va accepta regulile in cele din urma.

Foarte importante sunt perseverenta si atitudinea hotarata fata de programul stabilit. Daca nu doriti un caine sedentar trebuie sa va inarmati cu rabdare si, foarte important, sa nu cedati.

„Un sir neintrerupt de mici acte de vointa dau un rezultat mare.