Cum iți alegi plantele de acvariu

Pentru persoanele pasionate de acvaristică fiecare detaliu contează iar crearea unui habitat cât mai apropiat de cel natural reprezintă un scop în sine. Aici, o contribuție semnificativă o au plantele acvatice iar îmbinarea lor într-un mod cât mai plăcut necesită inspirație și imaginație.

„Adevărata frumusețe izvorăște din sublim și simplitate.” (Voltaire)

Acvariile reprezintă de cele mai multe ori alternative oferite de către părinți copiilor care își doresc un cățel ori o pisică. Având în vedere că vietățile ce coabitează în interiorul acvariului aduc acel confort dat de ideea că nu este mult deranj în casă, putem susține acest argument însă, achiziționarea acvariului, dotare acestuia și popularea sunt aspecte deloc de neglijat, ci dimpotrivă, trebuie tratate cu maximă seriozitate.

În ceea ce privește alegerea plantelor decorative, de departe cea mai indicată alegere o reprezintă plantele naturale, ele fiind accesibile ca și costuri iar rezultatul amplasării lor în acvariu este de-a dreptul fabulos.

În funcție de mărimea acvariului puteți opta pentru diferite tipuri de plante acvatice, având grijă în permanență să fie un mediu plăcut privirii dar și ospitalier cu vietățile pentru care este creat acel habitat.

Pentru o mai bună orientare, trebuie să cunoașteți faptul că sunt mai multe categorii de plante acvatice și anume: plante de prim plan, plante de mijloc, plante de fundal, decoruri cu plante, mușchi/ plante plutitoare și plante in vitro. Rămâne la latitudinea fiecăruia să achiziționeze plantele care îi plac.

Dacă am prezentat acvariul ca o alternativă oferită de părinți copiilor dornici de a avea un cățel ori o pisică, trebuie remarcat faptul că sunt și foarte multe persoane pasionate de acvaristică și care au un adevărat cult pentru crearea sau deținerea unor acvarii  interesante și fascinante. Pentru aceste persoane și nu numai, urmează o detaliere a celor prezentate mai sus.

Plantele de prim plan care formează covorul acvariului sunt de regulă plante scunde ce cresc compact dacă sunt bine îngrijite. Unele dintre ele nu cresc pe înălțime ci se întind pe gazon în timp ce altele cresc precum iarba. Plantele de prim plan trebuie să beneficieze de iluminare de calitate care să ajungă până la ele.

Plantele de mijloc reprezintă acele tufe ce sunt plantate de obicei în zona de mijloc a acvariului și care cresc la o dimensiune medie făcând trecerea de la plantele de prim plan la cele înalte din spatele acvariului. Textura și culoarea acestora este foarte importantă având în vedere că în aceeași zonă  se amplasează și obiectele decorative: pietrele, lemnele sau diferite construcții acvatice.

Plantele de fundal sunt plante acvatice mai înalte fiind de regulă individuale cu o creștere pe înălțime și dezvoltând pui sau bulbi; pot fi deasemeni și plante stem ce cresc în tufă formată din tulpini proprii. Plantele de fundal pot crește la suprafața apei dar există și specii care dezvoltă frunze lungi ce se îndoaie la suprafață conferind acvariului naturalețe.

Pentru a transforma un acvariu banal într-un acvariu ce exprimă autenticitate și naturalețe un punct forte este folosirea mossului, aceasta fiind denumirea englezească a plantelor tip mușchi. Aceste plante nu au nevoie de foarte multă lumină însă au nevoie de tunsoare pentru a se dezvolta în formă. La suprafața acvariului o notă distinctivă o oferă plantele plutitoare ce cresc, se înmulțesc și uneori chiar înfloresc încadrând în acest fel acvariul într-un mediu mai plăcut.

Gama de plante in vitro reprezintă plante foarte tinere, cultivate după cum le este și denumirea, in vitro și sunt expediate direct din laborator. Această gamă oferă de obicei plante unice și sunt garantate ca fiind 100% fără alge, melci și/sau pesticide.

Decorurile din plante reprezintă plante deja fixate pe pietre sau lemne și au ca principal rol crearea unor efecte deosebite.

Ideea amenajării unui acvariu reprezintă punctul de plecare într-o călătorie la finalul căreia veți avea satisfacția realizării unui proiect important care vă va aduce bucuria petrecerii multor momente minunate.