Mastiff tibetan

mastif tibetanMastiff tibetan este una dintre cele mai scumpe râse de câini fiind considerată strămoşul tuturor raselor de Mastiff. Rolul iniţial al câinilor din rasa Mastiff tibetan era paza cirezilor şi a locuinţelor. În anul 1877 un exemplar din rasa Mastiff tibetan a fost dăruit drept cadou Reginei Victoria. Locul de origine a acestor câini este Tibetul şi se impun prin o talie masivă.

Trebuie să spunem că este o rasă foarte rară dar şi una scumpa cel mai scump exemplar din această rasă fiind vândut recent cu nici mai mult nici mai puţin de 945.000 de lire sterline.

Descriere fizică

Câinii din rasa Mastiff tibetan au o talie mare şi sunt foarte puternici. Capul este mare şi lat iar botul este pătrat. Ochii au o mărime medie şi au o culoare căprui închis. Coada lungă şi stufoasă este arcuită pe spate iar urechile sunt triunghiulare, rotunjite la vârf şi lăsate. În general blana are culoarea neagră însă mai poate avea şi combinaţii negru şi cafeniu, maro-auriu precum şi gri.

Personalitate

Un lucru care le dă bătăi de cap stăpânilor este încăpăţânarea acestor câini însă pe lângă această caracteristică trebuie să spunem că sunt şi nişte câini calmi şi curajoşi. Este cunoscut drept un câine devotat şi iubitor de copii iar uneori poate deveni chiar mai protector decât ar trebui să fie. Pentru a se înţelege cu alţi câini sau alte animale pe care le deţineţi, acesta ar trebuie să fie învăţat încă de mic cu ele.

Un lucru destul de amuzant in legătură cu câinii Mastiff tibetan este faptul că sunt foarte ataşaţi de propria voce şi astfel uneori latră doar pentru a-şi auzi vocea.

Îngrijirea câinilor Mastiff tibetan

Cu toate că au o blană destul de bogată nu necesită foarte multă atenţie, un periaj pe săptămână fiind mai mult decât de ajuns însă atunci când se afla în perioada de năpârlire periajul trebuie să aibă loc mai des. Având o talie mare, câinii din rasa Mastiff Tibetan trebuie să facă exerciţii cât mai des pentru a se menţine în formă şi pentru a fi sănătoşi. De asemenea aceştia nu trebuie ţinuţi în spaţii mici deoarece au nevoie de loc pentru a alerga şi a se juca.

În ceea ce priveşte hrana câinilor Mastiff tibetan aceştia nu sunt deloc mofturoşi însă trebuie să respectaţi o dietă strictă: 3 mese pe zi atunci când sunt pui şi două mese pe zi la maturitate. Aceasta dietă trebuie ţinută deoarece este o rasă dispusă la obezitate.