Iguana verde

Iguana verde este o şopârlă originară din America de Sud şi America Centrală. Aceasta este un animal exotic care prin aspectul ei va oferi o senzaţie de preistoric, aceasta fiind foarte asemănătoare cu dinozaurii. De asemenea aceasta este considerată un dinozaur în miniatură. Datorită faptului că este un animal exotic, iguana verde sunt foarte admirate de către pasionaţii de reptile.

Aspect fizic

Atunci când se naşte, iguana verde are culoare verde deschis însă odată cu trecerea timpului aceasta capăta o nuanţă de verde închis. De asemenea acestea mai pot fi întâlnite sub diverse culori precum gri şi alte nuanţe de verde. La maturitate, aceste şopârle pot atinge dimensiuni de până la 180 de centimetri. Coada acesteia reprezintă mai mult de jumătate din corpul unei iguane verzi iar picioarele şi ghearele sunt foarte puternice.

Masculii sunt uşor de deosebit deoarece au mai mulţi spini, guşa şi fălci mai mari decât femelele.

Alimentaţia unei iguane verde

O iguană verde iubeşte foarte mult legumele. Astfel această poate fi hrănita cu legume precum morcovii, păstârnacul, castraveţi, conopida şi ţelină. Se recomandă ca în meniul unei iguane să se regăsească cel puţin 90% legume. De asemenea trebuie să îi oferiţi mâncare bogată în calciu pentru a-i asigura o viaţă cât mai sănătoasă. De asemenea nu trebuie evitate fructele. Iguanele mănâncă fructe precum zmeură, bananele, cireşele, căpşunile, şi strugurii. O iguană verde nu mănâncă numai legume ci şi carne, aceasta poate fi hrănit cu insecte, vertebrate mici sau chiar ouă.

Personalitate

Aceste şopârle se adaptează foarte uşor la condiţii diferite. Acestea se camuflează foarte uşor în spaţiile verzi datorită culorii lor. Metoda de apărare a acestora este coadă, aceasta fiind foarte puternică. De asemenea în caz că acestea îşi pierd coada şi-o pot regenera. Un alt aspect interesant legat de aceste şopârle este faptul că sunt foarte rezistente la apă şi totodată bune înotătoare datorită pielii. Tot datorită acesteia o iguană verde poate suporta lovituri, căzături sau răni fără să păţească nimic grav.

Corpul lor nu produce căldură şi astfel acestea mai sunt numite şi animale cu sânge rece. Acestea se încălzesc cu ajutorul razelor solare fiind animale diurne. De asemenea acestea au un simţ al mirosului şi al auzului foarte dezvoltat precum şi o vedere excelentă.

Condiţii de viaţă

Atunci când cumpăraţi o iguană verde trebuie să ţineţi cont şi de condiţiile de viaţă strict necesare acesteia. O astfel de şopârlă are nevoie în special de un mediu spaţios, curat şi sănătos. O cuşcă în care va fi găzduita o iguană trebuie să aibă undeva în jur de 1 metru lungime, 1.3 metri lăţime şi 2 metri înălţime. Din câte aţi observat aceasta are nevoie de o înălţime cât mai mare, aceasta îi este necesară pentru a se putea căţăra. Cât despre decoraţiile cuştii se recomandă frunzele şi crengile acestea fiind mediul ideal pentru o iguană. Cât despre mobilierul din cuşca acesta trebuie curăţat şi igienizat cu mare atenţie. Se recomanda folosirea unui spot de încălzire cu o temperatură de aproximativ 35 de grade Celsius. Ziua temperatura trebuie să fie undeva în jur de 25-30 de grade Celsius iar noaptea 20-25 de grade Celsius. Umiditatea trebuie să fie de aproximativ 75-85%. Adăpostul nu trebuie să conţină numai locuri călduroase ci şi locuri unde temperatura este puţin mai scăzută pentru a-şi putea regla temperatura corpului. Razele lungi (UVA) şi razele scurte (UVB) sunt necesare pentru a-i stimula comportamentul natural cât şi digestia.

În niciun caz să nu lăsat o iguană verde liberă prin casă deoarece aceasta poate crea neplăceri precum distrugeri ale mobilierului dar totodată o puteţi pierde.