Geophagus Brasiliensis

Geophagus Brasiliensis este o specie de peşti ce poate fi întâlnită în special în Brazilia, fapt care reiese şi din numele speciei, precum şi în Uruguay. Sunt peşti de apă dulce foarte populari care se reproduc uşor şi pot fi cumpăraţi aproape din orice magazin de specialitate. Numele de Geophagus vine din latină şi înseamnă „mâncător de pământ” fapt care dezvăluie un obicei al acestor peşti, acela de a ciuguli solul de pe fundul acvariului.

Descriere fizică

Coloritul acestor peşti este de obicei gri-maroniu iar uneori mai prezintă şi pete albastre sau albe. De asemenea mai prezintă o pată neagră pe părţile laterale. Înotătoarele sunt roşii, fapt care le conferă un aspect foarte plăcut. Pe partea dorsală a înotătoarei se afla ghimpii care, în timp ce ne apropiem de coadă, cresc în lungime. Coada este rotundă iar fruntea este proeminentă. Au o gură mare şi ochi negri.

La maturitate aceştia au lungimi de aproximativ 30 de centimetri, asta doar în cazul masculilor femelele fiind mai mici.

Îngrijirea peştilor Geophagus Brasiliensis

După cum ziceam în introducere peştii din specia Geophagus Brasiliensis au obiceiul de a ciuguli solul de pe fundul acvariului fapt pentru care trebuie ca acesta să fie format din nisip fin. De asemenea încercaţi să nu montaţi roci de dimensiuni mari pe fundul acvariului deoarece aceşti peşti le pot răsturna.

În ceea ce priveşte mâncarea, sunt o specie carnivoră care preferă insectele şi algele. Totodată îi mai puteţi hrăni cu fulgi sau hrana vie, astfel putem spune că sunt o specie de peşti uşor de întreţinut.

Acvaristica

Acvariul în care „mâncătorii de pământ” sunt găzduiţi trebuie să aibă un volum minim de 200 de litri, valoarea temperaturii apei trebuie să fie undeva între 18 şi 28 de grade Celsius iar pH-ul trebuie să fie de aproximativ 6. Se recomandă însă ca apa din acvariu să fie schimbată regulat în mod parţial.

Acvariul trebuie să conţină o vegetaţia subacvatică densă precum şi spaţii în care acesta să poată înota.

Reproducere

Reproducerea se face foarte uşor la această specie. Aveţi nevoie de un mascul şi una sau mai multe femele care urmează să depună aproximativ 100 de ouă. După ce femelele îşi depun ouăle se recomandă îndepărtarea părinţilor deoarece aceştia pot mânca ouăle. Eclozarea puietului durează aproximativ 4 zile după ce ouăle au fost depuse iar puii pot fi hrăniţi cu creveţi tocaţi mărunt sau la fel ca în cazul adulţilor, hrană sub formă de fulgi.

Ca o concluzie putem spune că Geophagus Brasiliensis sunt o specie uşor de întreţinut dar şi una ieftină aceştia fiind disponibili în magazine la un preţ care porneşte de la 10 lei.