Gecko – sfaturi pentru incepatori

Este Gecko animăluţul potrivit pentru tine?

Gecko este ideal pentru cine doreşte să aibă o reptilă ca animăluţ de companie, dar nu s-au hotărât încă. Nu este foarte mare (poate avea între 7 şi 35 de centimetri) , deci nu ocupă mult spaţiu, dar necesită multă atenţie şi grijă. Este haios şi simpatic, iar copiii il vor iubi cu siguranţă.

De unde provin Gecko?

Există peste 900 de specii diferite de Gecko, fiecare din ele provenind din diverse colţuri ale lumii. Cea mai mare specie, Tokay, provine din India şi se întinde până în Arhipelagul Australian. Cea mai mică este Geckos Pitica şi se întâlneşte în Republica Dominicană şi în Caraibe.

Unde îmi place să trăiesc?

Un terariu de 40 de litri este suficient pentru un Gecko. Sunt necesare pietre (bine spălate) şi bucăţi de lemn înăuntru, pentru ca reptilele să se poată căţăra. Terariul trebuie tapetat cu ziare sau cu nisip, dar trebuie să conţină şi cutii pentru joaca animăluţelor. Nu este nevoie de iluminare specială, dar ele au nevoie de o temperatură constantă între 27 şi 32 de grade Celsius. Foloseşte în acest scop o pernă electrică sau un bec incandescent.

Cum să procedezi cu mine?

Fiind reptile, nu le place contactul cu omul, chiar dacă au nevoie de multă atenţie şi dragoste, la fel ca toate animalele. Nu pune mâna pe ele de foarte multe ori pentru că acest lucru le cauzează stres. Nu ţine niciodată un Gecko de coadă, pentru că se poate rupe foarte uşor.

Ce-mi place să mănanc?

Sopârlele Gecko se hrănesc cu insecte, preferând greierii şi viermii comestibili. Există însă mâncare specială pentru şoparle, cu vegetale sau peşte. La recomandarea veterinarului, le poti da şi suplimente nutritive cu calciu şi vitamina D3. Au nevoie tot timpul de apă proaspată.

Menţine-mă în formă şi sănătos

Pentru a-l ţine antrenat, este recomandat să plasezi câteva cutii în terariu. Ii place foarte mult să se joace, să se ascundă şi să se caţere, aşa că acesta este un truc bun pentru a-l ţine ocupat şi a nu se plictisi. Ideal este să aibă un partener de joacă din aceeaşi specie, însă nu este deloc recomandat să ţii doi masculi in acelaşi terariu.

Sănătate

Pentru a avea un Gecko sănătos, este neaparată nevoie să fie îndeplinite condiţiile de temperatură şi umiditate din habitatul lui natural. Terariul trebuie să reprezinte pentru fiecare specie modul în care arată habitatul lui, de exemplu pentru Gecko leopard este necesar să construieşti un mediu deşertic. Daca îi sunt asigurate nevoile de hrană şi de mediu, ai toate şansele să ai un Gecko fericit!

Inmulţire

Gecko se pot înmulţi începând cu vârsta de un an. In general, o femelă depune 2 ouă per serie, fiind cam 4-6 serii într-un sezon de împerechere. Durează între 40 şi 60 de zile pentru ca puii să iasă din ou.

Sunt un animal sociabil?

Nu este foarte sociabil cu oamenii, ca toate reptilele, dar este sociabil cu semenii săi. O femelă şi un mascul pot locui permanent împreună, însă nu este recomandabil să pui doi masculi în acelaşi terariu pentru că vor fi în conflict. Altfel, le place să se joace şi se dezvoltă mult mai armonios în compania unui alt Gecko.

Lista de cumpărături

Terariu

Nisip

Pietre

Cutii

Recipiente de apă şi mâncare

Hrană specială

Sistem de reglare a temperaturii