De ce să alegem o țestoasă ca animal de companie?!

Atunci când îți dorești un animal de companie însă ajungi la concluzia că nu ai suficient timp să te ocupi de un cățel ori o pisică, broscuțele țestoase reprezintă o variantă acceptabilă și originală în același timp.

” Încearcă să fii cât de original poți, fă doar ceea ce sufletul și inima te îndeamnă să faci.”

În cazul în care optați pentru  această variantă, trebuie să știți că broscuțele țestoase cresc repede iar la maturitate pot ajunge până la 30 cm în diametru. Ele pot trăi până la 70-75 de ani dacă au parte de o îngrijire corespunzătoare și pot fi de apă sau de uscat.

Cele mai populare broaște țestoase sunt cele de Florida, fiind cunoscute și sub denumirea de țestoasele cu tâmple roșii, datorită petelor de culoare de pe tâmplele lor. Fiind animale semi-acvatice, prima întrebare va fi cea legată de habitatul lor. Datorită acestui fapt, se recomandă amenajarea unui acvariu în așa fel încât să poată înnota dar să poată să iasă și pe uscat dacă doresc. Partea uscată a acvariului poate fi amenajată cu ajutorul pietrelor netede sau a unor bucăți de lemn . Nu se recomandă folosirea pietrișului deoarece broasca îl poate înghiți și se îmbolnăvește. Deasemeni, este recomandată încălzirea părții uscate a acvariului cu o lampă neon, sursa de lumină fiind plasată deasupra pietrelor sau a lemnului. Apa din acvariu trebuie să fie suficient de adâncă pentru a permite broscuței să se poată scufunda și destul de mare pentru a putea înnota. O dată pe lună se schimbă apa în totalitate iar săptămânal, un procent de 25%- 30% din ea. Cea mai indicate temperatură pentru apa din acvariu este de 26-27 grade Celsius.

Fiind animale omnivore, țestoasele vor primi atât vegetale cât și carne. Hrana trebuie să fie cât mai variată: viermi, greieri, varză, morcovi,alge sau pești vii de dimensiuni foarte mici. Cel mai indicat însă este să achiziționați hrană specială pentru ele. Hrana vie se dă doar animalelor ajunse la maturitate! Puii trebuie hrăniți zilnic iar adulții la 2-3 zile. Din când în când trebuie să oferim broscuțelor țestoase suplimente de vitamine și să dotăm acvariul cu o bucată de calciu.

Deși își petrec mare parte din timp în apă, este foarte util să spălăm broscuța. Pentru această operațiune se va folosi o periuță de dinți normală și se va curăța fiecare solz de pe carapacea țestoasei. Perierea ajută la îndepărtarea algelor dar și a bacteriilor care îi pot dăuna. Foarte important: țestoasele pot fi purtătoare de boli și, datorită acestui aspect, este indicată spălarea pe mâini atât înainte cât și după ce sunt  îngrijite sau după o simplă joacă ce presupune atingerea lor.

Deși broaștele țestoase nu se îmbolnăvesc foarte des totuși au o boală mai răspândită și anume conjunctivita. Pentru tartare, după un consult la medicul veterinar îi va fi prescris tratamentul adecvat. Deasemeni, se mai pot infecta cu alge sau bacterii care le pot înmuia carapacea, însă, o igienă corespunzătoare, afecțiunea și atenția dumneavoastră vor feri țestoasa de astfel de neplăceri.

Deși poate părea complicat să întreții o broscuță țestoasă, în realitate este destul de ușor iar îngrijirea ei ne poate aduce satisfacții și bucurii. Pentru persoanele care au copii, un astfel de animal de companie îi și responsabilizează pe aceștia dându-le totodată și ocazia de a-l crește timp îndelungat.