Ciobanesc Mioritic

Scurt istoric şi origine

Ciobănescul Mioritic este un câine de turmă excelent, un bun paznic dar şi un minunat prieten care te va însoţi mereu. Ca origine, acesta a fost selecţionat dintr-o rasă naturală deja existentă în munţii Carpaţi. Această rasă este foarte întâlnită la păstori, aceştia reuşind să păstreze rasa şi să o ferească de dispariţie.

Acesta este întâlnit în special de locuitorii din regiunea Sibiului sau Săcelele Braşovului, zişi şi mocani.

Prezentare Ciobanesc Mioritic

Trebuie să menţionăm că, datorită aspectului viguros, Ciobănescul Mioritic este singura rasă despre care se spune că este capabilă sa lupte contra unui urs.

După cum am menţionat şi mai sus aceştia au un corp masiv. Blana este lungă şi ciufulită şi este colorată, în general, în nuanţe deschise. Câinii din această rasă au un cap masiv, craniul fiind larg şi puţin arcuit, botul este foarte puternic şi are o lungime mai mică decât capul.

Ciobanescul Mioritic are un os occipital larg şi pronunţat, un nas foarte dezvoltat, larg şi negru. Urechile sunt mici şi triunghiulare şi sunt poziţionate în partea de sus a capului. Ochii au formă ovală şi mărime medie, iar culoarea acestora este căprui-deschis.

Corpul are o lungime medie, rectangular, are un spate puternic şi solid, de asemenea pieptul este larg si puternic precum al unui luptător. Gâtul şi umerii sunt de asemenea puternici şi musculoşi, iar lungimea este medie.

Câinii din rasa Ciobanesc Mioritic îşi poartă coada mereu sus şi dreaptă atunci când sunt în acţiune, precum o antenă.

Culoarea blănii

Această rasă este cunoscută de asemenea pentru blana lor lungă si bogată, aceasta acoperind întreg trupul lor. Lungimea acesteia este de aproximativ de 8-16 centimetri, blana superioară fiind foarte rezistentă şi uşor ondulată spre diferenţă de cea inferioara care este moale şi densă.

Ciobanescul Mioritic este deobicei întâlnit sub o culoare albă, crem deschis sau gri pal sau conţin pete tot de aceste culori.

Greutate şi înalţime

Câinii din rasa Ciobanesc Mioritic au în general o înălţime de 65.0 – 75.0 cm şi o greutate cuprinsă între 40.0 şi 60.0 kg.

Personalitate şi îngrijire

Ciobanescul Mioritic este un câine foarte intelgent, puternic, activ şi voios. Este calm şi adaptabil, prietenos, agreeaza pe toată lumea în special copii. Este un adevărat prieten şi se devotează total stăpânilor. De asemenea acestuia îi place să facă parte dintr-o familie jucându-se cu aceasta dar în acelaşi timp protejând-o.

Datorită blănii bogate pe care o are aceasta necesită îngrijire permanentă. Periajul se începe încă de când acesta este pui şi se face după un program bine stabilit (deobicei săptămânal, mai ales atunci când acesta napârleşte).

De asemenea, datorită inteligenţei pe care o deţine, acesta poate fi foarte uşor de dresat.