Cainii Dingo

Câinii dingo sunt o rasă de câini resălbăticiţi întâlnită în special în Australia. Se spune că au fost cândva domesticiţi însă nu s-a reuşit o domesticire completă şi astfel au devenit din nou o rasă sălbatică.

De asemenea sunt cunoscuţi drept o rasă de câini foarte agresivi, în Australia fiind foarte multe persoane, în special copii, care au fost omorâte de câinii dingo. În general aceştia trăiesc în haite compuse din 3 sau chiar 12 exemplare însă pot fi întâlniţi şi câte un exemplar singur, fără niciun tovarăş.

Aspectul câinilor dingo

Câinii dingo sunt întâlniţi în general în câmpurile deschise şi în păduri. Talia este asemănătoare cu a câinilor lup având în jur de 48-58 cm iar greutatea fiind de 22-32 kg. Masculii pot fi diferenţiaţi foarte uşor de femele deoarece sunt mult mai dezvoltaţi. Aceştia au ochii mai coloraţi şi mai expresivi, urechile sunt mici, mobile şi ascuţite iar blana este roşcata asemănătoare cu cea a vulpilor.

Comportament şi alte caracteristici

Câinii din rasa Dingo renumiţi pentru rezistenţa lor la efort. Astfel cu toate că nu au un sprint prea bun atingând maxim 30 km/h aceştia pot alerga distanţe foarte mari. Căţelele din această rasă pot naşte până la 8 pui şi se reproduc o dată pe an. Puii aduşi pe lume sunt găzduiţi în peşteri sau în alte locuri în care căţeaua considera că puii sunt în siguranţă.

Câinii Dingo se hrănesc singuri şi astfel hrana lor este în general carne. Aceştia vânează mamifere mici dar şi animale mai mari precum canguri, bovine şi cămile. De asemenea mai mănâncă şi păsări, insecte şi fructe.

Sunt animale atât diurne cât şi nocturne şi astfel putem spune că sunt nişte animale active. Senzorii cu care miros sunt foarte dezvoltaţi fiind de 44 de ori mai mulţi decât ai omului. De asemenea auzul este foarte dezvoltat, câinii dingo fiind capabili să înregistreze şi 35.000 de vibraţii pe secundă în timp ce oamenii pot înregistra doar 20.000.

În general câinii Dingo trăiesc 10 ani însă de foarte multe ori aceştia sunt vânaţi pentru blana lor foarte căutată. Se spune că dispariţia lupului marsupial şi a diavolului tasmanian este datorată acestor câini.

Aceşti câini, pe lângă aspectul lor plăcut, sunt admiraţi pentru inteligenţa lor fiind capabili de a deschide până şi o uşă cu labele lor. De asemenea au o abilitate interesantă fiind capabili de a-şi întoarce capul până la 180 de grade.