BOLI FRECVENTE LA CÂINI

   Având în vedere că prietenul patruped nu poate comunica direct despre ce anume îl doare sau îl deranjează, este bine să cunoaşteţi care sunt cele mai frecvente afecţiuni cu care se pot confrunta prietenii necuvântători.

” Fericirea constă în primul rând în sănătate.“ Iar dacă avem un prieten necuvântător sănătos şi ghiduş, atunci suntem de două ori mai fericiţi.

O profilaxie corespunzătoare poate salva căţelul dumneavoastră de la multe complicaţii, chiar şi de la deces. Deasemeni, vă poate scuti de cheltuieli imense, tratarea bolilor fiind deseori foarte costisitoare iar pierderea companionului este un eveniment nefericit cu repercursiuni neplăcute, în special în cazul copiilor, știut fiind faptul că se ataşează foarte mult de animalele lor de companie. În concluzie, o profilaxie corespunzătoare include programele de deparazitare internă, externă şi vaccinurile profilactice, precum şi o alimentaţie conformă cu vârsta şi talia căţelului.

În primul rând este important să cunoaşteţi faptul că bolile sunt de mai multe feluri şi anume:

  • Boli cauzate de viruşi
  • Boli cauzate de paraziţi
  • Boli cauzate de bacterii
  • Boli de nutriţie
  • Boli ale glandelor
  • Boli ale aparatului uro-genital
  • Boli ale aparatului de reproducţie

În ceea ce privește bolile cauzate de viruşi, studiile indică o mortalitate destul de mare în rândul animalelor datorită acestor boli. Cum este valabilă şi în cazul animalelor zicala “ Este mai bine să previi decât să tratezi “, administrarea vaccinurilor specifice, încă din primele luni de viaţă, cu revaccinare anuală unde se impune, constituie o măsură de prevenţie foarte bună. Este cunoscut faptul că vaccinarea anuală contra turbării (rabiei)este obligatorie în ţara noastră fiind singura dintre bolile canine virale care se transmite la om. Printre cele mai răspândite boli virale la căţei, din categoria bolilor cauzate de viruşi, avem: 

  • Parvoviroza sau gastroenterita hemoragică. Această boală este foarte gravă, adeseori mortală, fiind produsă de un virus al familiei Parvoviridae. Puii sunt cei mai predispuşi la această boală, nefiindu-le dezvoltat suficient sistemul imunitar. Contaminarea se face prim contact cu fecale contaminate sau prin hrană contaminată şi mai puţin prin contact direct. Simptome: scăderea apetitului alimentar, diaree severă, chiar sângeroasă, depresie şi vărsături. Tratamentul este complex şi necesită control la un specialist care să recomande şi să prescrie cu exactitate medicaţia.
  • Maladia Carre, cunoscută şi ca Febra canină sau Jigodia, este produsă de Distemper virus, afectând câinii de 3-6 luni, putând fi însă întâlnită și la animale cu vârsta mai mare. Pătrunderea virusului în organism se face pe cale respiratorie iar simptomele sunt diferite: unii câini prezintă o stare febrilă pasageră, lipsa poftei de mâncare și oarecare stare apatică; la alții se manifestă prin scurgeri nazale, tuse, febră, vomă și diaree, dermatită pustuloasă și uneori semne neurologice, caz care indică o afecțiune foarte severă cu consecințe letale. Diagnosticul trebuie pus de un specialist, pe baza semnelor clinice și ale kit-urilor de diagnostic.
  • Coronavirusul– a doua cauză virală, ca importanță, la căței (parvovoirusul fiind prima). Infecțiile cu coronavirus nu sunt asociate cu procente mari de mortalitate. Infecția cu acest virus este diseminată prin materiile fecale ale câinilor infectați. Și în acest caz, cei mai afectați sunt cățeii juniori. Simptomul principal este diareea care durează câteva zile. Nu există un tratament specific, foarte important fiind însă faptul că trebuie evitată deshidratarea, apa trebuind administrată chiar și forțat, având grijă ca patrupedul să nu vomite. În momentul de față, medicii veterinari dispun de vaccinuri care protejează atât cățeii cât și câinii adulți împotriva virusului.

Despre celelalte boli, veți afla detalii într-un articol viitor.