Betta Splendens

Betta splendens este un peşte cu un aspect foarte plăcut pe care mulţi acvarişti îl doresc în acvariul lor. Fiind cunoscut în special pentru coloritul său foarte frumos are o reputaţie negativă datorită faptului că este un peşte agresiv mai ales cu masculii din aceeaşi specie. Peştii din specia Betta Splendens trăiesc în bălţile calde şi sunt o specie foarte pupulară în Asia de sud-est. Betta Splendens poate fi sub diverse culori precum rosu, portocaliu, alb, verde, turcoaz si galben.

Acvariu

Datorită faptului că trăieşte în bălţi, nu necesită un acvariu prea mare şi astfel cu un acvariu mediu îi puteţi oferi găzduirea perfectă pentru o viaţă frumoasă. Betta splendens nu este pretenţios nici atunci când vine vorba de caracteristicile apei, pH-ul potrivit este cuprins undeva în intervalul 6.0 şi 8.0 iar dH-ul trebuie să se încadreze undeva între 6 şi 20. Totuşi nu trebuie să catalogaţi această specie drept peşti nepretenţioşi deoarece au anumite nevoi speciale atunci când vine vorba de temperatură. În mod normal, aceştia pot fi găsiţi în apele calde ale Asiei de sud-est, astfel trebuie să îi asiguraţi o temperatură cuprinsă între 28 şi 30 de grade C iar pentru reproducere puteţi ridica temperatura până la 32 de grade C.

În cazul în care este un acvariu mic, apa trebuie schimbată numaidecât o dată pe săptămână. Trebuie să ţineţi cont însă că apa nouă să aibă aceeaşi temperatură pe care o avea şi apa dinainte deoarece peştele poate suferi un şoc hipotermic. De asemenea trebuie ca apa nouă să stea într-un vas separat timp de 24 de ore înainte de a fi pusă în acvariu pentru a elimina substanţele care pot dăuna peştelui (de exemplu clorul). Pentru a vă preveni de eventualele boli puteţi pune o linguriţă de sare la 5 litri de apă deoarece sarea va ajuta apa să se menţină cât mai sănătoasă şi curată.

Alimentatie Betta Splendens

Atunci când vine vorba de mâncare se recomandă hrănirea sa de două ori pe zi. Poate fi hrănit cu aphinie vie sau congelată, bucăţele de carne de vită crudă, larve de ţânţari, rame tăiate mărunt şi bine spălate. Hrana uscată poate fi oferită doar ca supliment pe lângă hrana vie sau congelată. Nu se recomandă oferirea unui singur aliment în mod continuu deoarece poate infecta apa şi astfel se îmbolnăveşte peştele.

Personalitate

Înainte de a cumpăra un peşte Betta Splendens trebuie să ţineţi cont că aceştia sunt foarte bătăuşi. Astfel nu se recomandă găzduirea a doi masculi în acelaşi acvariu deoarece puteţi crea neplăceri.

În mod normal, peştii din specia Betta Splendens trăiesc aproximativ 2-3 ani maxim însă poate trăi şi mai puţin de atât în cazul în care se îmbolnăvesc datorită apei sau datorită hrănirii în exces.

Reproducerea

Pentru a reproduce această specie se recomandă ca apa acvariului să aibă o temperatură de aproximativ 30-31 de grade Celsius. De asemenea acvariul trebuie să conţină plante precum Riccia fluitans şi Ceratopteris, acestea fiind necesare viitorului cuib. Tot pentru cuib puteţi folosi hârtii cerate şi jumătăţi de pahar de plastic. Femelă trebuie introdusă cu cel puţin 12 ore înaintea masculului pentru ca să se poată acomoda cu noul mediu. În timpul reproducerii, acvariul trebuie numaidecât să fie luminat. Sursa de lumină nu trebuie însă să fie deasupra acvariului ci undeva în apropierea lui.