Acvarii marine

Dacă v-ați simțit vreodată copleșit de frumusețea lumii acvatice, de varietatea luxuriantă de culori precum și de mișcările languroase ale vietăților marine, atunci, cu siguranță ați simțit și imboldul de a avea în apropiere un spațiu destinat destinderii și refugiului.

„Precum răsare soarele din mare, la fel răsar și gândurile celui plin de inspirație. Mai întâi o rază, apoi alta și în cele din urmă  abundă lumina.”

Pentru orice proiect finalizat sunt importante primul gând și prima ideea care să rodească. De cele mai multe ori totul începe cu … „De ce nu?!” sau „Cum ar fi dacă… ?!” ori  „Ce-ar fi să fac o schimbare ?!”  Indiferent de întrebarea inițială, hotărârea și planificarea riguroasă reprezintă puncte forte în continuarea ideii și în finalizarea proiectului care prinde contur.

Dacă vă doriți un spațiu care să vă ofere momente de relaxare și care să reprezinte de asemeni și un motiv de mândrie, cea mai indicată alegere este achiziționarea unui acvariu. Un acvariu marin ar fi ideal atât pentru înfrumusețarea locuinței, a biroului sau a oricărui spațiu destinat desfășurării unor activități.

Pentru început este necesară stabilirea locului unde urmează a fi amplasat acvariul marin, demers foarte important având în vedere faptul că, odată ce va fi finalizat vor fi tardive orice modificări. Acvariile marine au capacități ce variază între 100 și 20 000 litri iar mutarea lor implică eforturi mai și costuri suplimentare. Pentru a obține un ansamblu spectaculos este necesar spațiu suficient iar în mediul marin spațiul înseamnă apă; cu cât mai multă, cu atât mai bine. În funcție de tip, acvariile marine moderne oferă anumite privilegii. Orice acvariu  trebuie să graviteze în jurul unui proiect de populare care tinde să respecte caracteristicile habitatului-model: temperatură, lumină, substrat și mișcarea apei.

Un acvariu marin reprezintă cu certitudine o investiție semnificativă; tocmai din acest motiv orice proiect de asemenea anvergură trebuie gestionat de persoane cu experiență în domeniu, în caz contrar totul poate fi o pierdere pe care cu siguranță nu o doriți.

Acvariile marine oferă, pe lângă fascinația unei lumi miraculoase și diversitate în ceea ce privește tipul de acvariu cât și forma acestuia. Puteți opta pentru acvariu de recif, acvariu marin tip tablou vizibil din două încăperi, acvariu marin cu piatră vie sau acvariul marin tip fish only (doar pești). Acest ultim tip de acvariu marin este cel mai puțin costisitor, el presupunând doar prezența peștilor, fără anemone, corali sau piatră vie. Pot fi folosite, pe lângă pești, unele specii mai puțin agresive și câțiva crabi sau melci ce vor ajuta la controlul populației de alge din acvariu.

Și iată că, după secole întregi în care acvaristica s-a manifestat doar prin ecosisteme dulcicole, de câteva decenii a apărut acvaristica marină, neaccesibilă tuturor la început prin costurile ridicate ce le implică. Dezvoltarea tehnologiei și scăderea costurilor o vor face din ce în ce mai accesibilă.

Pentru orice proiect este necesar să  „Mergeți prin viață cu un licăr în privire, un zâmbet pe chip și un scop măreț în inimă.”