test

ACCESORII ȘI ECHIPAMENTE PENTRU CÂINI

     Dacă aveți ca animal de companie un câine, știți deja că accesoriile și echipamentele pentru el nu mai reprezintă un moft ci un real ajutor pentru dumneavoastră în funcție de conjunctură.

Cu siguranță că mulți dintre dumneavoastră considerați că iubirea pentru animăluțul de companie trebuie să se reflecte și în felul în care îl răsfățați, oferindu-i toate cele necesare, ba chiar asigurându-vă că are accesorii și echipamente moderne și utile.

În funcție, de spațiul unde locuiește patrupedul, îi puteți achiziționa o cușcă (dacă este la curte) sau un pat/coș. Puteți opta pentru un anume tip de cușcă sau pat dintr-o gamă variată atât ca formă, culoare, model cât și ca preț. În cazul în care trebuie să-l transportați, aveți iarăși de ales dintre diferitele modele concepute special pentru câini. În ceea ce privește zgărzile și lesele, este bine să cunoașteți faptul că există zgărzi de dresaj, în felul acesta putând să vă dezobișnuiți câinele de anumite obiceiuri rele.

Un capitol de loc de neglijat îl constituie  îmbrăcămintea pentru câini. Sezonul rece fiind propice folosirii minunatelor hăinuțe speciale pentru prietenii patrupezi, nu vă rămâne decât să alegeți garderoba potrivită pet-ului dumneavoastră. În funcție de talie, rasă sau sex aveți posibilitatea să oferiți cățelului în zilele reci nu doar căldura sufletească ci și pe cea a unei hăinuțe minunate.

Dacă v-ați ocupat de ”cazare”, transport și îmbrăcăminte, cred că ar fi cazul să acordați aceeași atenție și hranei. Hrana uscată, hrana umedă, hrana specială pentru câini, snack-urile precum și suplimentele trebuie alese cu grijă și oferite apoi în boluri care să fie pe placul dumneavoastră și, bineînțeles, al prietenului patruped. Din diversitatea de modele veți reuși să găsiți ceea ce vă va fi pe plac.

Un cățel sănătos și vesel este imaginea unui stăpân care se preocupă de fiecare amănunt din viața acestuia; drept urmare și la capitolul igienă este necesar să știți că aveți o paletă largă de produse destinate îngrijirii patrupedului: covorașe absorbante, șampoane, perii, piepteni, forfecuțe de unghii, aparate de tuns, mănuși de periat, pungi pentru excremente, soluții antiparaziți, prosoape pentru câini, produse de igienă pentru ochi sau urechi.

Nu putem încheia ”cumpărăturile” fără a aminti de jucăriile pentru câini și de accesoriile pentru sport. Bucuria și vioiciunea animalului de companie, petrecerea multor momente minunate împreună și beneficiile pentru sănătatea dumneavoastră făcând mișcare alături de el, vă vor fi o frumoasă recompensă.

 

BOLI FRECVENTE LA CÂINI (II)

     Dacă ar putea să vorbească despre stăpânii săi, fiecare câine ar spune cu certitudine că un stăpân bun este cel care, pe lângă hrană și joacă, le oferă atenția și grija după care fiecare cățel tânjește. Iar grija și atenția implică, în primul rând, menținerea sănătății animalului de companie și o atentă monitorizare în cazul  în care sunt semnalate diverse probleme.

În primul rând este important să cunoaşteţi faptul că bolile sunt de mai multe feluri şi anume:

 • Boli cauzate de viruşi
 • Boli cauzate de paraziţi
 • Boli cauzate de bacterii
 • Boli de nutriţie
 • Boli ale glandelor
 • Boli ale aparatului uro-genital
 • Boli ale aparatului de reproducţie

Într-un articol anterior ați aflat despre bolile cauzate de viruși. Despre bolile cauzate de paraziți este bine să știți că manifestările sunt neplăcute fie că animăluțul are paraziți interni sau externi. Dacă nu sunt luate măsuri la timp, pot apărea complicații serioase, destul de greu de tratat ulterior. Cu o medicație corespunzătoare pot fi prevenite astfel de complicații. Cele mai frecvente boli de acest gen de care suferă câinii sunt:

 • Dirofilarioză cardiopulmonară (viermi la inimă). Boala este produsă de viermele Dirofilaria immiitis și se transmite prin înțepătura de țânțar. În decurs de 5-6 luni de la înțepătură microfilaria ajunge la stadiul de adult și se fixează în artera pulmonară. Cei mai expuși sunt câinii care stau afară. Simptomele bolii apar târziu în evoluția bolii prin tuse, anemie, dermatite, embolism pulmonar și intoleranță la efort. Diagnosticul se va pune pe baza unor analize specific. Tratamentul în cazul acestei boli este costisitor și de durată. Prevenția, în cazul Dirofilariozei, se face prin deparazitare externă specifică.
 • Babesioza este o boală parazitară foarte gravă, ce afectează câinele dar şi omul. Boala este transmisă prin intermediul căpușelor. Mai receptive la această boală sunt animalele tinere, cele malnutrite şi bolnave şi cele cu imunitate slabă. Cele mai întâlnite specii în ţara noastră sunt: Babesia canis, Babesia vogeli şi Babesia gipsoni; ele produc anemie hemolitică, cu grave consecințe. Manifestările clinice includ: reducerea apetitului până la inapetenţă, vomă, febră, instabilitate pe membre, urină de culoare brună, mucoase galbene. Cu cât este mai timpurie intervenția în cazul contaminării, cu atât mai eficient va fi tratamentul ce constă în instituirea unei medicații specific deseori asociată cu hemotransfuzie. Primul pas pentru prevenția babesiozei este deparazitarea externă regulate a animalului, folosind produse recomandate de medicul veterinar.
 • Râia este de mai multe feluri, dar cele mai des întâlnite tipuri sunt: Demodex canis, Sarcoptes scabies, localizate la nivelul pielii. Provoacă mâncărimi iar rănile ce apar de la scărpinat se pot suprainfecta. Atenţie! Sarcoptes scabies se poate transmite şi la om! Tratamentul constă în aplicarea de substanțe antiparazitare pe ceafă, îmbăieri și administrarea orală de suplimente de vitamine și minerale
 • Paraziţii intestinali produc frecvent decese în rândul animalelor tinere, care nu au fost deparazitate intern corespunzător. Manifestările clinice pot fi: diaree, vomă (uneori cu expulzia parazitului), pareze şi paralizii, crize epileptiforme, anemie, inapetenţă, letargie, balonament abdominal, lipsa de glucide, fosfor, săruri minerale şi vitamina C. Pentru a evita neplăcerile cauzate de acești paraziți, ar trebui respectată cu strictețe deparazitarea animalelor începând de la vârsta de 4-6 săptămâni.
 • Otitele sunt provocate de acarienii urechii. Otita se poate întinde până în zona mediană a urechii iar la cazurile grave, chiar până la urechea internă de unde infecția se poate răspândi în întreg corpul, spre sistemul nervos central și spre alte organe. Descoperirea la timp a acarienilor și îndepărtarea lor cu câteva picături de ulei mineral sau picături ce conțin permetrin, vă poate scuti de multe neplăceri, având în vedere că netratarea duce la îngroșarea pielii pavilionului intern și cronicizarea bolii. După îndepărtarea acarienilor timp de câteva săptămâni se va folosi un unguent cu antibiotic, bineînțeles la recomandarea medicului specialist. Câinii cu urechile lungi sunt mai predispuși la această boală.

   Despre bolile cauzate de bacterii este bine să cunoașteți că cele mai frecvente sunt: bruceloza (care este o boală transmisibilă şi pe cale sexuală) şi leptospiroza. Atenţie!  Aceste boli se transmit la om! Majoritatea pot provoca moartea căţelului! De aceea, prevenirea este cel mai bun tratament.

 • Leptospiroza (Tifosul canin) este produsă de Leptospira canicola şi mai rar de Leptospira icterohaemorrhagia. La câine se descriu două forme clinice principale: o formă icterică şi o formă anicterică. Simptomele care apar sunt icterul, voma biloasă, diaree (melenă), poliurie, hematurie. Tratamentul se face cu ser antileptospiric, streptomicină, teramicină şi simptoma În scop profilactic se practică vaccinarea antileptospirică.
 • Bruceloza canină este o boală cu transmitere sexuală, ce poate afecta ambele sexe. Agentul patogen încriminat este Brucella canis, o bacterie gram-negativă din grupa cocobacililor. Genul Brucella conține și alte specii de bacterii ce infecteaza animale precum: ovinele, bovinele, iar în cazuri rare chiar și omul. Intrucât se transmit cu precădere pe cale sexuală, bruceloza este o boala des întalnita la animalele folosite pentru reproducție, deci în special în canise. Simptomele sunt nespecifice și de cele mai multe ori lipsesc. Diagnosticarea rapidă se face prin teste de sânge, prin evidențierea anticorpilor anti-brucelici. În laboratoarele mari, pot fi făcute teste mai elaborate și mai fidele. Tratamentul  este constisitor și puțin eficient. Antibioticele nu reușesc întotdeauna să elimine toate bacteriile din organism.

BOLI FRECVENTE LA CÂINI

   Având în vedere că prietenul patruped nu poate comunica direct despre ce anume îl doare sau îl deranjează, este bine să cunoaşteţi care sunt cele mai frecvente afecţiuni cu care se pot confrunta prietenii necuvântători.

” Fericirea constă în primul rând în sănătate.“ Iar dacă avem un prieten necuvântător sănătos şi ghiduş, atunci suntem de două ori mai fericiţi.

O profilaxie corespunzătoare poate salva căţelul dumneavoastră de la multe complicaţii, chiar şi de la deces. Deasemeni, vă poate scuti de cheltuieli imense, tratarea bolilor fiind deseori foarte costisitoare iar pierderea companionului este un eveniment nefericit cu repercursiuni neplăcute, în special în cazul copiilor, știut fiind faptul că se ataşează foarte mult de animalele lor de companie. În concluzie, o profilaxie corespunzătoare include programele de deparazitare internă, externă şi vaccinurile profilactice, precum şi o alimentaţie conformă cu vârsta şi talia căţelului.

În primul rând este important să cunoaşteţi faptul că bolile sunt de mai multe feluri şi anume:

 • Boli cauzate de viruşi
 • Boli cauzate de paraziţi
 • Boli cauzate de bacterii
 • Boli de nutriţie
 • Boli ale glandelor
 • Boli ale aparatului uro-genital
 • Boli ale aparatului de reproducţie

În ceea ce privește bolile cauzate de viruşi, studiile indică o mortalitate destul de mare în rândul animalelor datorită acestor boli. Cum este valabilă şi în cazul animalelor zicala “ Este mai bine să previi decât să tratezi “, administrarea vaccinurilor specifice, încă din primele luni de viaţă, cu revaccinare anuală unde se impune, constituie o măsură de prevenţie foarte bună. Este cunoscut faptul că vaccinarea anuală contra turbării (rabiei)este obligatorie în ţara noastră fiind singura dintre bolile canine virale care se transmite la om. Printre cele mai răspândite boli virale la căţei, din categoria bolilor cauzate de viruşi, avem: 

 • Parvoviroza sau gastroenterita hemoragică. Această boală este foarte gravă, adeseori mortală, fiind produsă de un virus al familiei Parvoviridae. Puii sunt cei mai predispuşi la această boală, nefiindu-le dezvoltat suficient sistemul imunitar. Contaminarea se face prim contact cu fecale contaminate sau prin hrană contaminată şi mai puţin prin contact direct. Simptome: scăderea apetitului alimentar, diaree severă, chiar sângeroasă, depresie şi vărsături. Tratamentul este complex şi necesită control la un specialist care să recomande şi să prescrie cu exactitate medicaţia.
 • Maladia Carre, cunoscută şi ca Febra canină sau Jigodia, este produsă de Distemper virus, afectând câinii de 3-6 luni, putând fi însă întâlnită și la animale cu vârsta mai mare. Pătrunderea virusului în organism se face pe cale respiratorie iar simptomele sunt diferite: unii câini prezintă o stare febrilă pasageră, lipsa poftei de mâncare și oarecare stare apatică; la alții se manifestă prin scurgeri nazale, tuse, febră, vomă și diaree, dermatită pustuloasă și uneori semne neurologice, caz care indică o afecțiune foarte severă cu consecințe letale. Diagnosticul trebuie pus de un specialist, pe baza semnelor clinice și ale kit-urilor de diagnostic.
 • Coronavirusul– a doua cauză virală, ca importanță, la căței (parvovoirusul fiind prima). Infecțiile cu coronavirus nu sunt asociate cu procente mari de mortalitate. Infecția cu acest virus este diseminată prin materiile fecale ale câinilor infectați. Și în acest caz, cei mai afectați sunt cățeii juniori. Simptomul principal este diareea care durează câteva zile. Nu există un tratament specific, foarte important fiind însă faptul că trebuie evitată deshidratarea, apa trebuind administrată chiar și forțat, având grijă ca patrupedul să nu vomite. În momentul de față, medicii veterinari dispun de vaccinuri care protejează atât cățeii cât și câinii adulți împotriva virusului.

Despre celelalte boli, veți afla detalii într-un articol viitor.

 

Despre pisici

Fie că abia vă hotărâți să vă luați ca animal de companie o pisică, fie că deja aveți una sau poate mai multe deja, orice informație despre aceste prețioase animale de companie este binevenită.

” Pisica: un leu pigmeu care iubește șoarecii, urăște câinii și domină ființele umane.”  🙂

Cu varietatea de culori și rase, prin drăgălășenie, agilitate și, de ce nu, istețime, pisicile ne atrag ba chiar ne fascinează uneori și mulți dintre noi cădem ”pradă” lor și le oferim prietenia, un cămin primitor și cu siguranță un loc în inimă.

Încă din vechime rolul felinelor era de a distruge paraziții, în special rozătoarele, din gospodării. Este știut faptul că egiptenii au dezvoltat un adevărat cult al pisicii, considerând-o foarte valoroasă. Una dintre cele mai venerate zeități a fost Bast ( Pasht sau Bastet), Zeița pisică. Foarte interesant este faptul că în acele vremuri, după moarte, corpul unei pisici era mumificat și îngropat într-un cimitir special. La polul opus se află asocierea pisicilor cu răul, în Europa Evului mediu când pisicile erau vânate și torturate.

Din fericire, umanitatea a evoluat iar în prezent există iubitori de pisici care ar face orice ca micuțele feline să se simtă bine și să fie fericite. Pornind de la hrană, accesorii și jucării până la asigurarea întregului confort, totul este pus la dispoziția pisicilor care au norocul de a avea stăpâni iubitori.

Pentru cei care îndrăgesc pisicile vă oferim câteva curiozități despre acestea:

 • De-a lungul vieții, o pisică poate avea peste 100 de pisoi.
 • Spre deosebire de câini care scot doar 10 sunete diferite, pisicile pot emite 100 de sunete distincte.
 • O pisică poate sări de 5 ori mai mult decât propria înălțime.
 • În marea parte a Europei și în America, pisica neagră este considerată aducătoare de ghinion iar în Australia și Marea Britanie se spune că aduce noroc.
 • Pisicile nu percep gustul dulce, în consecință nu se pot bucura de delicioasele prăjituri însă vor savura cu plăcere delicatesele speciale cumpărate de la magazinele de specialitate.
 • Smocurile de păr din interiorul urechii au rolul de a le proteja de zgomot și poartă denumirea de ”mobilier de ureche”.
 • Modelul crestat de pe nasul unei pisici este unic precum o amprentă umană.
 • Pisicile sunt deosebit de sensibile la vibrații, ele putând detecta un cutremur cu 10 minute înainte ca oamenii să-l simtă.
 • Pisicile sterilizate trăiesc mai mult iar această operație trebuie efectuată de către un specialist pentru a se evita situațiile neplăcute.
 • În Asia sunt consumate anual aproximativ patru milioane de pisici. 🙂
 • Pisicile transpiră doar prin pernuțele de la lăbuțe.
 • Auzul unei pisici este mult mai dezvoltat decât al unui câine.
 • Este confirmat de studii faptul că pisicile au o vedere periferică de 2850 , acestea neputând însă vedea ceea ce se află sub nasul lor.
 • Isaac Newton a inventat ”clapeta pentru pisică” datorită faptului că se săturase să tot fie deranjat din timpul experimentelor de pisica sa prin deschiderea frecventă a ușii.
 • Pisicile torc cu aceeași frecvență ca un motor Diesel (de aproximativ 26 ori pe secundă).

Dacă aveți pisici, iubiți-le iar dacă nu, adoptați sau cumpărați una; cu siguranță nu veți regreta.

” În antichitate, pisicile erau venerate ca și zeii și nu au uitat niciodată acest lucru.”

Despre hamsteri

Având în vedere că foarte multe persoane aleg drept animal de companie hamsterul sau aleg să îl ofere cadou cuiva drag, este bine să aflați cât mai multe informații despre micuții blănoși.

Pentru început, câteva informații care vă vor confirma că ați făcut o alegere bună luând drept animal de companie un hamster; iar dacă nu aveți unul încă, informațiile următoare posibil să vă convingă să cumpărați. Fiind micuți, drăgălași și ușor de întreținut, hamsterii sunt animale foarte populare la noi în țară. Nu sunt pretențioși la mâncare și se bucură de o sănătate de fier am putea spune.

Cu siguranță nu cunoșteați despre micuțele rozătoare curiozitățile care urmează:

 • Numele lor provine din cuvântul de origine germană ”hamstern” și înseamnă ” a acumula”
 • Trăiesc în zone foarte ostile cum ar fi deșerturile Asiei
 • Au fost descoperiți în Siria, în orașul Aleppo, oraș considerat ca fiind cel mai vechi oraș încă locuit al lumii
 • Acumulează hrana în obraji, unii dintre hamsteri putând acumula chiar și o jumătate din masa lor corporală
 • Anul 1930 este considerat ca fiind anul în care a început domesticirea lor
 • Sapă tunele de până la 2-3 m
 • Raza de vedere este de doar 14 cm
 • Văd doar în alb și negru
 • Pe durata hibernării ritmul cardiac al hamsterilor este coborât de la 400 bătăi/minut la doar 4.
 • Sunt animale omnivore
 • Pentru a se ghida atunci când ajung în locuri necunoscute, secretă o substanță odorizantă pe terenul străbătut, fapt care îi ajută să se întoarcă
 • Există aproximativ 14 specii diferite de hamsteri dintre care 8 sunt întâlnite și ca animale de companie
 • Sunt animale nocturne: ziua dorm iar noaptea pleacă în căutarea hranei
 • Cei mai mari hamsteri măsoară 34 cm lungime iar cei mai mici doar 5cm, masa fiind între 100g-900g.
 • Pot fi învățați să răspundă la un nume
 • Dinții hamsterilor cresc continuu, din această cauză trebuie să roadă mereu
 • La hamsterul auriu perioada de gestație este de 16 zile
 • Temperatura la care este ținută mama pe perioada de gestație, poate determina sexul puiului: o temperatură scăzută – mai multe femele, o temperatură ridicată – mai mulți masculi
 • Un an omenesc este echivalentul a 25 ani pentru hamsteri
 • Pot trăi 2-3 ani, uneori chiar și 4
 • Sunt animale solitare și preferă să stea singuri în cușcă
 • Sunt maeștri ai evadărilor, ascunzându-se în locuri cât mai înguste.

Dintre speciile de hamsteri întâlnite ca și animale de companie cei mai îndrăgiți și mai cunoscuți sunt: hamsterul sirian și cel pitic. Hamsterul sirian are o lungime de 15-17 cm iar cel pitic 10-12 cm. Hamsterul sirian, nativ din Siria mai este cunoscut și sub numele de ” Teddy Bear”. Dacă vreți să cumpărați mai mulți hamsteri sirieni este bine  să aveți câte o cușcă pentru fiecare dintre ei, indicat fiind ca după vârsta de opt săptămâni să trăiască singuri.

Hamsterul pitic se remarcă prin faptul că sunt patru tipuri: hamsterul pitic Campbells, hamsterul pitic alb, hamsterul pitic de iarnă și hamsterul pitic Roborovski ( cunoscut ca și hamsterul rusesc).

Dacă nu sunteți încă pe deplin convinși că un hamster vă poate fi un prieten care să vă bine dispună,vă sugerăm să faceți o vizită la o expoziție de hamsteri sau la un magazin de specialitate și, cu siguranță drăgălășenia și ghidușiile micuților blănoși vă vor aduce zâmbet pe chip și vă vor alunga grijile preț de câteva momente. Dacă aveți copii, bucuria de pe fețele lor va fi argumentul forte care va ”dărâma” orice rezistență din partea dumneavoastră.

Atunci când vă hotărâți să cumpărați un hamster asigurați-vă că magazinul în care ați intrat este curat și ordonat. Solicitați să puneți mâna pe mai mulți hamsteri; în acest mod vă veți alege un animăluț care se va lăsa prins și mângâiat, acest fapt indicând că a fost bine socializat. Un indicator al sănătății hamsterului îl reprezintă ochii acestuia; dacă sunt limpezi și vioi puteți avea certitudinea că animăluțul este sănătos. În cazul în care aveți oarece dubii în privința hamsterului nu vă simțiți jenat să părăsiți magazinul. Este mai bine și mai corect așa decât să cumpărați un hamster bolnav sau cu un temperament rău.

” Cel mai bun prieten este cel care scoate la iveală tot ceea ce avem mai bun în noi; iar animalele de companie au acest dar.”

De ce să alegem o țestoasă ca animal de companie?!

Atunci când îți dorești un animal de companie însă ajungi la concluzia că nu ai suficient timp să te ocupi de un cățel ori o pisică, broscuțele țestoase reprezintă o variantă acceptabilă și originală în același timp.

” Încearcă să fii cât de original poți, fă doar ceea ce sufletul și inima te îndeamnă să faci.”

În cazul în care optați pentru  această variantă, trebuie să știți că broscuțele țestoase cresc repede iar la maturitate pot ajunge până la 30 cm în diametru. Ele pot trăi până la 70-75 de ani dacă au parte de o îngrijire corespunzătoare și pot fi de apă sau de uscat.

Cele mai populare broaște țestoase sunt cele de Florida, fiind cunoscute și sub denumirea de țestoasele cu tâmple roșii, datorită petelor de culoare de pe tâmplele lor. Fiind animale semi-acvatice, prima întrebare va fi cea legată de habitatul lor. Datorită acestui fapt, se recomandă amenajarea unui acvariu în așa fel încât să poată înnota dar să poată să iasă și pe uscat dacă doresc. Partea uscată a acvariului poate fi amenajată cu ajutorul pietrelor netede sau a unor bucăți de lemn . Nu se recomandă folosirea pietrișului deoarece broasca îl poate înghiți și se îmbolnăvește. Deasemeni, este recomandată încălzirea părții uscate a acvariului cu o lampă neon, sursa de lumină fiind plasată deasupra pietrelor sau a lemnului. Apa din acvariu trebuie să fie suficient de adâncă pentru a permite broscuței să se poată scufunda și destul de mare pentru a putea înnota. O dată pe lună se schimbă apa în totalitate iar săptămânal, un procent de 25%- 30% din ea. Cea mai indicate temperatură pentru apa din acvariu este de 26-27 grade Celsius.

Fiind animale omnivore, țestoasele vor primi atât vegetale cât și carne. Hrana trebuie să fie cât mai variată: viermi, greieri, varză, morcovi,alge sau pești vii de dimensiuni foarte mici. Cel mai indicat însă este să achiziționați hrană specială pentru ele. Hrana vie se dă doar animalelor ajunse la maturitate! Puii trebuie hrăniți zilnic iar adulții la 2-3 zile. Din când în când trebuie să oferim broscuțelor țestoase suplimente de vitamine și să dotăm acvariul cu o bucată de calciu.

Deși își petrec mare parte din timp în apă, este foarte util să spălăm broscuța. Pentru această operațiune se va folosi o periuță de dinți normală și se va curăța fiecare solz de pe carapacea țestoasei. Perierea ajută la îndepărtarea algelor dar și a bacteriilor care îi pot dăuna. Foarte important: țestoasele pot fi purtătoare de boli și, datorită acestui aspect, este indicată spălarea pe mâini atât înainte cât și după ce sunt  îngrijite sau după o simplă joacă ce presupune atingerea lor.

Deși broaștele țestoase nu se îmbolnăvesc foarte des totuși au o boală mai răspândită și anume conjunctivita. Pentru tartare, după un consult la medicul veterinar îi va fi prescris tratamentul adecvat. Deasemeni, se mai pot infecta cu alge sau bacterii care le pot înmuia carapacea, însă, o igienă corespunzătoare, afecțiunea și atenția dumneavoastră vor feri țestoasa de astfel de neplăceri.

Deși poate părea complicat să întreții o broscuță țestoasă, în realitate este destul de ușor iar îngrijirea ei ne poate aduce satisfacții și bucurii. Pentru persoanele care au copii, un astfel de animal de companie îi și responsabilizează pe aceștia dându-le totodată și ocazia de a-l crește timp îndelungat.

Cum iți alegi plantele de acvariu

Pentru persoanele pasionate de acvaristică fiecare detaliu contează iar crearea unui habitat cât mai apropiat de cel natural reprezintă un scop în sine. Aici, o contribuție semnificativă o au plantele acvatice iar...
more

Acvarii marine

Dacă v-ați simțit vreodată copleșit de frumusețea lumii acvatice, de varietatea luxuriantă de culori precum și de mișcările languroase ale vietăților marine, atunci, cu siguranță ați simțit și imboldul de a avea...
more

Blana frumoasa la catei

 “Cainii nu sunt toata viata noastra, dar ei ne intregesc viata.”

Cainele-prietenul omului; cainele-partenerul perfect pentru joaca si rasfat. De cate ori nu ne-am oprit privirea, poate chiar si pasii, captati fiind de frumusetea jocului unui copil cu al sau catel?! Majoritatea dintre noi am dat curs, macar o data, tentatiei de a mangaia blana frumoasa a unui caine si, copilul din noi a strigat bucuros: In sfarsit!!!!

Poate ca pentru unii acea mangaiere a fost un imbold finalizat cu alegerea unui catel cu blana frumoasa, poate ca pentru unii dorinta s-a concretizat intr-o surpriza pentru copiii proprii  iar pentru altii inca mai staruie pe retina amintirea acelei mangaieri ori a pasului oprit la vederea copilului cu al sau catel.

Pentru cei care au alaturi un caine si vor, pe langa ingrijirea zilnica, sa ii ofere si un surplus de frumusete completat de o blana frumoasa, important este sa stiti ca acizii grasi esentiali joaca un rol important pentru o blana frumoasa si sanatoasa. Deficientele nutritionale se observa imediat la nivelul blanii si al pielii animalului de companie. Majoritatea hranei destinata cainilor contine acizi grasi omega 6, ceea ce confera stralucire si suplete blanii. Acizii grasi omega 3 sunt benefici in special pentru piele, fiind ideali pentru cainii cu alergii sau alte afectiuni ale acesteia. Insa, orice dorinta de a imbunatati calitate blanii cainelui trebuie atent directionata fara a se ajunge la exagerari. Dupa o discutie cu medicul veterinar se pot administra catelului chiar si suplimente pe baza de acizi  grasi omega 3, iar dupa 6 saptamani de la inceperea tratamentului se vor vedea efectele, blana cainelui fiind frumoasa, cu un aspect sanatos si suplu.

In cazul in care, dupa un control la medicul veterinar, vi se aduce la cunostinta faptul ca al dumneavoastra catel sufera de anumite deficiente,  suplimentele pe baza de zinc  sau cele pe baza de vitamina  A va vor ajuta cu siguranta sa atenuati problema, ba chiar sa o eliminati.

Concomitent cu grija pentru alimentatie trebuie o atentie sporita si pentru igiena catelului. Folosirea unui sampon adecvat pentru caini, imbaierea regulata ( o data pe luna este suficient pentru a nu-i priva blana de uleiurile sale naturale ), frecventa periajelor in functie de rasa, tratamente speciale contra purecilor sunt masuri indicate pentru obtinerea unei blani frumoase.

Desi pare departe de a ajuta, totusi, joaca este un factor care contribuie la obtinerea unei blani frumoase a patrupedulului  dumneavoastra, exercitiile, miscarea imbunatatind circulatia si implicit dand stralucire blanii.

“Pentru a reusi, dorinta de a avea succes trebuie sa fie mai puternica decat teama de a nu reusi.”

Am un catel sedentar, ce pot sa fac?!

„Cainele este singura fiinta de pe pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi.”  Tocmai din acest motiv trebuie sa oferiti  afectiune si o ingrijire  completa cainelui  dumneavoastra. Momentul...
more
Pagina 1 din 1212345...10...Ultima »